8 Mart 2009 Pazar

DÜNYA KADINLARINA ARMAGAN ...


KADIN

Bir erkeğin düşünsel yeteneği, estetik birikimleri ne olursa olsun,hayatta durduğu kat,içine doğduğu kattır,tanıdığı ilk kadının,annesinin onu bıraktığı kat.
Giyim zevkinin bulunmadığı bir bahçede doğduysanız,giyim zevkinin gelişmiş olduğu bir bahçeye sizi ancak bir kadıngötürür,sofralarının inceliklerle donatılmadığı bir katta doğduysanız,incelikli sofralara sizi götürecek olanda bir kadındır.Birlikte olduğunuz kadın değiştiğinde,değişen yanlız bir kadın değildir,hayatın neredeyse tamamı değişir.
Bir başka kata,bir başka bahçeye geçersiniz,orada her şey farklıdır.Dinlediğiniz müzik,okuduğunuz kitap,yediğiniz yemek,gittiğiniz yerler,buluştuğunuz arkadaşlar hatta taktığınız kravat bile değişir.
Bir erkeği hayatın içinde kadınlar gezdirir,hayatın katları arasında dolaştırır.Zevkli bir kadına rastlarsanız zevkiniz,bilgili bir kadına rastlarsanız bilginiz,esprili bir kadına rastlarsanız espriniz,zeki bir kadına rastlarsanız zekanız gelişir;yeni huysuzluklar,kaprisler kavga nedenleri,acılarda öğrenirsiniz.Hayat, kutsal kitaplarda anlatıldığı gibi kat kattır;babil'in asma bahçeleri gibi teraslar halinde yükselir.
Bir terastan bir terasa sizi kadınlar götürür.Ve, bu gün durduğunuz teras,seyrettiğiniz anzara,gördüğünüz hayat,yanınızdaki kadının terası, manzarası, hayatıdır ; hayatın hangi katında durduğunuzu, yanınızdaki kadınındurduğu kat belirler. Hayatınız,seçtiğiniz kadındır. Bir kadın değil bir hayat seçersiniz çünkü.

Kimin yanında zaaflarını gösterebilir güçlü bir adam? Ancak bir kadının yanında.Ve kimin yanında güçsüz olabiliyorsa ona bağlanır.

Ahmet ALTAN


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kadın; ne o, ne bu, ne köçek,
ne hamur yoğuran,ne yatak,ne döşek

Kadın;ayağım,kolum,gözüm,dilim,
annem,kız kardeşim,hayat arkadaşım!

NAZIM HİKMET RAN